onsdag 14 augusti 2013

Helgeandssystrarna



Detta är Helgeandssystrarna St. Ella född 12 maj 1923, St. Karin född 9 augusti 1958 och St. Marianne född 17 september 1925.

År 1964 flyttade St. Ella och St. Marianne till en nedlagd skola bredvid Alsike kyrka och har sedan dess bedrivit sin verksamhet där tillsammans med St. Karin kommit senare.
Idag är St. Ella 90 år och bor på ett ålderdomshem i Knivsta sedan ett år tillbaka. Hon har drabbats av en stroke och hör ingenting men är ändå väldigt pigg och glad, hon skapar figurer, stickar och syr aktivt. Varje söndag kommer hon och firar gudstjänst i Alsike kyrka och hälsar på klostret. För att kommunicera med henne måste man skriva ner saker på papper så att hon kan läsa och så svarar hon tillbaka. Hon busar med barnen och kittlar dem, barnen saknar henne mycket. De har beskrivit henne som den nunnan som höll till mest i köket och då fick man hjälpa till att laga och baka saker. Hon lagade ofta hemmagjord marmelad och skötte blommorna väldigt bra. Idag är de endast två nunnor som bedriver arbetet. St. Karin säger att nunnor är ett ”utdöende släkte” och de skulle verkligen behöva mer hjälp på plats för att kunna fortsätta bedriva klostret på samma sätt som förr därför hoppas de på två kvinnor från Kenya en dag ska komma som har visat intresse för att vilja bli nunnor i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar